19 mai 2012

In curand la Nemira...


Chandler, creatorul romanului polițist, vă așteaptă cu o nouă antologie la Nemira
Antologia prozei scurte a lui Raymond Chandler, părintele literaturii polițiste, va apărea anul acesta la Editura Nemira, care îi dedică o serie de autor celui care a fermecat milioane de cititori și care l-a adus în scenă pe celebrul detectiv Philip Marlowe. Proiectul cuprinde patru volume de povestiri polițiste, prin care puteți redescoperi șarmul literaturii de cea mai bună calitate și forța unui stil care, de-a lungul anilor, a încântat publicul din lumea întreagă. În cursul acestui an, editura va tipări toate volumele antologiei.
Primul volum, intitulat Voi aștepta, va ajunge în librăriile din țară săptămâna viitoare. În el se regăsesc câteva dintre cele mai cunoscute proze scurte ale autorului american: Uşa de bronz, Marlowe învinge mafia, Ucigaşul din ploaie, Voi aştepta, Poveste din Poodle Springs.
Până în prezent, în seria de autor Raymond Chandler de la Nemira au apărut romanele Play-back; Adio, iubito; Sora cea mică; Fereastra de sus; Somnul de veci, care s-au bucurat de un enorm succes și în rândul cititorilor din România. Romanul Doamna din lac este în curs de pregătire în cadrul aceleiași serii.
Raymond Thornton Chandler










(1888 - 1959) este vazut drept întemeietorul romanului poliţist modern american, protagonistul său Philip Marlowe fiind astăzi considerat sinonim cu termenul "detectiv particular". Chandler s-a nascut în Chicago, Illinois, în 1888, urmând să se mute în Marea Britanie în 1900. A studiat la Dulwich College în Londra, în acelaşi loc unde învăţaseră P.G. Wodehouse şi C. S. Forester. La vârsta de patruzeci şi cinci de ani, la îndemnul soţiei sale, se dedică scrisului, abordând genul pulp. Prima sa povestire, Blackmailers Don't Shoot, va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask (unde a publicat şi Dashiell Hammett), în 1933. Primul său roman, The Big Sleep (Somnul de veci), va apărea în 1939, aducându-i un succes care îl va propulsa ca scenarist la Hollywood. Cartea Somnul de veci este ecranizată în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks şi avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart şi Lauren Bacall. Colaborează cu Billy Wilder la scenariul filmului Double Indemnity (1944) şi la Strangers on a Train (1951) regizat de Alfred Hitchcock. Deşi nu era un autor prolific (între 1933 şi 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a încercat în permanenţă să depăşească limitele genului pulp. Eforturile sale au fost recunoscute: în 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 acelaşi premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman. Se stinge din viaţă la 26 martie 1959.
Raymond Chandler a descoperit o nouă perspectivă asupra Americii și de atunci America este altfel pentru noi. Paul Auster
Proza lui se înalță pe culmile celui mai firesc talent și, citind, ne dăm seama cu puternică emoție că el nu este doar un autor obișnuit de literatură polițistă, ci și un mare stilist, un scriitor cu o viziune inedită... Cititorul este iremediabil captivat de proza lui seducătoare. Joyce Carol Oates, New York Review of Books

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Fiecare gând e important pentru mine! =)