Imaginaţi-vă că aţi putea „trage cu ochiul” în viitor, pentru a vedea ce se va întâmpla peste 21 de ani. Ce-aţi face dacă nu v-ar plăcea deloc ce vedeţi? Iar dacă v-ar plăcea, v-aţi gândi că e posibil ca până atunci lucrurile să se schimbe în vreun fel? Şi dacă nu vedeţi nimic? Ar însemna că atunci nu veţi mai exista? Şi, în cele din urmă, aţi considera viitorul imuabil, deja stabilit – sau v-aţi gândi că l-aţi putea influenţa între timp?
Flashforward oferă un punct de vedere SF captivant şi original asupra liberului-arbitru, al destinului şi sorţii, examinând toate aspectele „sabiei cu două tăişuri a preştiinţei” (SciFi.com).
Acţiunea se petrece la CERN, Geneva, în 2009 (cartea a apărut în 1999). În acceleratorul de particule are loc un experiment ştiinţific; în momentul în care se apasă pe buton, toţi oamenii din lume leşină pentru două minute, timp în care mintea lor este catapultată cu 21 de ani mai târziu, în viitor. Când omenirea îşi revine, trebuie să facă faţă dezastrelor provocate de cele două minute de amnezie, dar şi informaţiilor oferite de acea privire aruncată în viitor. În plus, fiecare personaj al cărţii încearcă să îşi asigure sau, dimpotrivă, să evite viitorul în care a fost proiectat, întrebându-se dacă acest viitor este prestabilit, sau dacă „viziunea” fiecăruia reprezintă doar una dintre multele posibilităţi.
Bine scrisă, într-un ritm alert, cu o proză viguroasă şi limpede, cu personaje credibile angrenate într-un scenariu captivant – iată reţeta pentru o lectură plăcută.
Eu pot să spun cu siguranță că voi achiziționa cartea de la târgul Bookfest,o oprire obligatorie pentru voi ar trebui să fie standul editurii Leda,unde veți găsi cărți pentru orice gen de cititor!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Fiecare gând e important pentru mine! =)