8 nov. 2012

165 de la nasterea lui Bram Stoker

Am aflat despre aniversarea celor 165 de ani de la nasterea de la nasterea marelui scriitor Bram Stoker,care este autorul celebrei carti despre su cu vampiri:"Dracula"de pe doodle-ul Google.

Fișier:Bram Stoker 1906.jpg
 
Abraham „Bram” Stoker (n. 8 noiembrie 1847 Marino Crescent în Clontarf lângă Dublin; d. 20 aprilie 1912 în Londra) a fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul său "Dracula".
După ce a publicat într-un ziar local o cronică favorabilă la adresa actorului Henri Irving acesta a devenit mai târziu prieten cu el. A studiat matematica și a absolvit colegiul. Prin intermediul lui Irving, l-a cunoscut pe președintele Americii, Theodore Roosevelt. Pentru romanul "Dracula" a studiat foarte mult în Europa. Prima adaptare cinematografică a romanului "Dracula" se numește "Nosferatu – Simfonia groazei" în regia lui F.W.Murnau. Filmul a fost făcut dupa moartea autorului însă fără acordul soției lui moștenitoare a drepturilor de autor. Aceasta a dat compania în judecată, a câștigat, iar copiile filmului trebuiau distruse. Din fericire, câteva copii au rămas.

Dracula
Coperta primei ediții a romanului Dracula
Povestea contelui Dracula a fost inclusă în multe genuri literare.
Unii au spus că face parte din literatura horror. Au urmat multe ecranizări și puneri în scenă a acestei cărți.
Romanul începe cu călătoria lui Johnatan Harker, un avocat debutant, în Transilvania la castelul contelui Dracula pentru a aranja cumpărarea unei moșii în Anglia. După puțin timp, acesta observă că este prizonier. Reușește să scape. Prietena soției lui este o victimă a contelui Dracula care încerca să scape de el. Contele merge cu vaporul până la Whitby, în Yorkshire, unde se aflî noua sa moșie, luându-și cu el coșciugul și cufere cu pământ din cimitirul familiei sale. În Anglia, Harker și profesorul Van Helsing, expert în vampiri și cazuri ca acestea, își dau seama de adevărata față a lui Dracula. Se străduiesc și izbutesc în mare parte s-o salveze din ghearele contelui pe soția lui Jonathan Harker. În finalul cărții, Jonathan Harker i-a tăiat beregata contelui, în timp ce Quency Morris, un aventurier american, i-a înfipt un cuțit în inimă, contele trasformându-se în scrum și tăiat în rondele.

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Fiecare gând e important pentru mine! =)