4 aug. 2013

PREMIERA NATIONALA: Recenzie "The Cuckoo's Calling" de Robert Galbraith(pseudonimul scriitoarei J.K.Rowling)

The Cuckoo's Calling

Cartea este disponibila in Romania la libraria Books-Express in format hardcover(aici) si paperback(aici)

                                          Synopsis:

"Dupa ce si-a pierdut piciorul calcand pe o mina de teren in Afganistan. Cormoran Strike de abia traieste ca detectiv particular. Strike are un singur client si creditorii il suna mereu. El de asemenea s-a despartit de iubita lui si doarme in birou.


Atunci John Bristow intra pe usa cu o poveste grozava:sora lui, legendarul super-model Lula Landry, cunoscuta de prietenii ca The Cuckoo(Cucul)a murit in urma cu cateva luni. Politia a spus ca a fost vorba despre un suicid, dar John a refuzat sa creada acest lucru. Cazul acesta il catapulteaza pe Strike intr-o lume a frumusetilor multimilionare, a iubitilor rockeri si a designerilor disperati si il introduce in varietatea de placeri, ademeniri si seductii cunoscute de om.

Poate crezi ca stii cum sunt detectivii, dar nu-l cunosti pe Strike. Poate crezi ca ii cunosti pe cei frumosi si bogati, dar nu i-ai mai vazut intr-o ancheta ca asta."

Un roman de debut politist,briliant."


                                              Recenzie:


“The Cuckoo’s Calling” a fost o lectură extraordinară, un roman polițist de excepție în care autoarea nu se concentreaza doar pe investigarea unui suicid ci și pe aspecte importante ale vieții. O carte care cu siguranță poate să egaleze, dacă nu chiar sa întreacă, romanele Agathei Christie.


Trebuie să recunosc că am achiziționat această carte pentru că sunt un mare fan al autoarei J.K.Rowling. Am citit toate cărțile ei de până acum și pot să spun cu siguranță că este unul dintre autorii mei favoriți. Ceea ce e de apreciat la ea este că îi place să încerce genuri noi.  Cred că e foarte dificil să te adaptezi de la cărți pentru copii ca cele din seria Harry Potter,  la un roman ca Moare Subită(vezi recenzia aici) în care efectuează „o radiografie tăioasă și plină de umor negru a societății contemporane împărțite pe clase”(Daily Express).   Ei bine, în „The Cuckoo’s Calling”, trece la un alt stil: romanele polițiste clasice, în genul cărților Agathei Christie.

Nu aș putea afirma că este un roman polițist în totalitate pentru că autoarea folosește toată povestea cu investigarea suicidului ca pe un pretext pentru a aborda teme care au o importanță mult mai mare. Ea ne arată că faima e trecătoare, că există persoane interesate care sunt în stare să facă orice ca să parvină, dar că mai există și oameni care țin la tine și încearcă să te ajute chiar dacă nu au niciun interes. Îți arată că decizia de a consuma droguri îți schimbă și-ți scurtează viața. Înveți că nu vei cunoaște niciodată oamenii, pentru că oamenii sunt asemenea unei case frumoase, au un aspect extraordinar pe exterior dar nu știi niciodată ce se petrece în interior. O altă întrebare interesantă pe care o pune este ce lăsăm în urma noastră după ce murim și ce vom deveni? Pe lângă aceste teme, ea mai trateaza problema suicidului și a șantajului. Așa că indiferent de ce ați fi crezut până acum nu este o lectură de plajă, este o carte profundă și intensă.

J.K.Rowling este cunoscută pentru talentul ei de a construi personaje memorabile și reale. Este capitolul la care a excelat întotdeauna și nu putem nega că în momentul în care citești una dintre cărțile ei, nu ai impresia că ai întâlnit acel personaj. Poate că îi reușește așa de bine creionarea personajelor pentru că sunt într-o continuă evoluție, pentru că problemele cu care aceștia se confruntă sunt reale și nu  neglijează nici chiar personajele episodice. Bineințeles că nici în „The Cuckoo’s Calling” acest talent nu suferă nicio modificare. Cormoran Strike este un personaj cu un trecut tumultos, cu un prezent nu tocmai roz și cu un viitor nesigur. Sincer să fiu ,la început nu m-am simțit atras foarte mult de Strike, dar pe parcusul cărții am înțeles de ce era atât de scorțos la început și am ajuns să îl îndrăgesc și să-i admir inteligența. În schimb, Robin, mi-a plăcut din primele clipe. E drăguță,inteligentă,cu un caracter puternic și a fost întotdeauna fascinată de poveștile cu detectivi particulari. Nu prea cred că ai cum să nu o placi.

Decorul în care se desfășoară acțiunea din „The Cuckoo’s Calling” este Londra. Rowling recreează atmosfera orașului atât de bine încât ai impresia că ai trecut pe lângă clădirile vechi, cu o arhitectură unică și încărcate de istorie. Te face să ai impresia că nu pășești într-un oraș în 2013, ci că ai călătorit înapoi în trecut. Un lucru pe care l-am mai observat și în celălalt roman al ei pentru adulți este că îi place foarte mult să așeze personajele în două lumi:cea a luxului și cea săracă în care te gândești în fiecare secundă la ziua de mâine. Și antiteza aceasta dintre cele două lumi dă un farmec aparte și acestui roman.

Spre deosebire de „Moarte Subita”,în acest roman nu se insistă aproape deloc pe condițiile pe care le au oamenii ce aparțin clasei de jos a societații.Nu este un roman atât de întunecat din punctul acesta de vedere.În aceasta carte, moartea este cel mai întunecat element.


Mi-a plăcut că a abordat un ritm alert. De la prima la ultima pagină nu o poți lăsa din mână. E un roman dinamic. Stilul de interogare al suspecțiilor este asemănător cu cel din romanele polițiste clasice. Investigația vieții și mai ales a morții Lulei constituie un mod de a crește apetitul de lectură al cititorului. E genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână și la care de gândești și în timpul liber. Mie mi-a luat 3 zile să o citesc, dar aș fi terminat-o mult mai repede dacă nu aș mai fi avut și alte lucruri de făcut.

În orice caz regret mult că s-a terminat atât de repede și că va trebui să aștept un an pentru continuare. Dacă tot a venit vorba de continuare, am vrut să vă spun că toate misterele privind cazul Lulei vor fi elucidate în aceast volum. Autoarea a clarificat totul. Cel mai probabil că în volumul 2 Strike și Robin se vor confrunta cu un nou caz. Doamne, de abia aștept!

Când citești un roman polițist, e normal să-ți dorești să-ți dai seama singur cine e criminalul. Trebuie să recunosc că am avut un suspect/o suspectă dar nu am avut dreptate. Și mi-a plăcut atât de mult finalul. A fost incredibil. Genial construit! Pur și simplu am rămas fără cuvinte.

Și acum, ca și la celelalte recenzii scrise de mine, voi încheia cu un scurt rezumat în care nu vă voi da nicio informație foarte importantă care să vă strice surpriza asupra finalului, doar o să vă fac curioși.

Cormoran Strike este un fost soldat care a luptat în Afganistan. Are un sfert dintr-un picior amputat după ce a călcat pe o mină de teren în timpul unei misiuni acolo. Viața lui nu e deloc cum și-ar fi  dorit. Tocmai s-a despărțit de iubita lui, are datorii de plătit și munca de detectiv particular nu îi aduce prea multe satisfacții financiare. A cerut unei firme un ajutor temporar:să-i trimită o secretară pentru o săptămână. Și așa intră în peisaj Robin, o femeie mult mai tânără decât el, logodită. În ziua în care la birou sosește Robin, apare John Bristow. Și îi oferă lui Strike o sumă uriașă de bani ca să descopere ce i  s-a întâmplat cu adevarăt surorii lui, Lula, un fotomodel internațional care s-ar fi sinucis(conform poliției). Fratele ei nu crede că s-a sinucis. El vrea ca Cormoran să descopere cine a ucis-o.Asta e șansa lui Strike să-și plătească toate datoriile, dar oare e pregătit să-și riște viața ca să afle ce i s-a întâmplat cu adevărat Lulei?

Un roman polițist clasic, în stilul Agathei Christie, cu personaje bine-construite, cu un ritm alert, din care cu siguranță ai multe de învățat. Rowling devine din ce în ce mai bună cu fiecare carte pe care o scrie. Cu siguranță un must-read!

Rating carte:5/5 stelute

~ Multumesc librariei Books-Express pentru sansa de a citi aceasta carte! ~

6 comentarii:

Awesome! Sper sa reusesc sa o citesc si eu vara asta, suna grozav recenzia ta! :D

@roxtao.com,mersi :D! Chiar merita citita.Pe mine m-a surprins placut. Sincer, nu m-am asteptat sa fie asa de buna.

Cand apare in limba romana?

@Cristi, e prea devreme sa ne gandim cand va aparea in Romania. Deocamdata nu stim nici care editura din Romania are drepturile de publicare. Cand voi afla ceva, cu siguranta o sa anunt pe blog. =)

Vreau si eu aceasta carte!!! Pur si simplu am adorat Moarte Subita si romanele din seria Harry Potter. M-ai facut foarte curios cu aceasta recenzie.

Interesanta recenzia! Eu chiar ador romanele politiste ale Agathei Christie. Ma bucur sa vad ca nu sunt singurul caruia ii place sa descopere pe cont propriu cine e criminalul. Pacat ca nu am reusit niciodata pana acum.

Trimiteți un comentariu

Fiecare gând e important pentru mine! =)