17 iul. 2012

Recenzie "La rascruce de vanturi" de Emily Bronte


  
 Inainte de toate,tin sa multumesc noului sponsor al blogului AdevarulShop.ro pentru inca o carte minuntata pe care mi-a oferit-o.

 Am inceput sa citesc “La rascruce de vanturi” vineri si m-a captivat de la primele pagini,dar fiind plecat in weekend,nu am avut suficient timp sa citesc.Insa luni,lectura a continuat si incet-incet am intrat mai adanc in poveste.Sincer,nu m-am asteptat sa-mi placa atat de mult.A fost cu siguranta o carte remarcabila despre dragoste,ura,si urmarile unor decizii pe care le luam fara sa cugetam un pic,inainte.

 Este o lectura usoara si inrobitoare,buna de citit in zilele calduroase de vara.Stilul lui Emily Bronte de a relata intamplarile este de-a dreptul unic.Ea se incadreaza in categoria autorilor care pun accentul pe caracterul personajelor lor si nu pe decor.Fara prea multe detalii despre spatiul in care se desfasoara intamplarile,povestea este una captivanta,care nu te plictiseste niciodata.Bineinteles ca lasa personajele sa fie libere si nu se implica pentru a ne impune parerile ei(ala e bun;celalalt e rau;altul e lipsit de maniere,etc.),cititorul fiind astfel capabil sa priveasca personajele cu simpatie,mila sau ura din propria vointa.

 Personajele au fost foarte complexe.Ele evolueaza de-a lungul romanului in moduri surprinzatoare.De exemplu,unele personaje pe care pur si simplu le detestam la inceputul lecturii,au devenit demne de toata admiratia mea in final.Protagonistii sunt Catherine si Heathcliff,care desi provin din lumi total diferite se indragostesc iremediabil unul de celalalt.

 Intriga este riguros construita,consta in deciziile gresite-pe care le iau unele personaje-care in momentul respectiv pareau cea mai usoara sansa de a scapa din calea numeroaselor probleme.Insa,acele decizii ii vor afecta atat de ei,cat si pe cei din jurul lor,dar mai ales pe generatiile viitoare.

 Povestea -despre dragoste si ura,care urmareste mai multe generatii-merita citita atat pentru ca ne da o lectie de viata,cat si pentru ca reprezinta una dintre cele mai importante romane ale literaturii engleze.

 Si acum,pentru ca m-am intins cam mult cu vorbaria,este timpul sa va prezint pe scurt actiunea cartii.In atentia celor care nu au citit cartea:aceast mic rezumat din cadrul recenziei Nu contine spoilere importante ci doar cateva amanunte care va vor convinge cat este de interesanta aceasta carte.

 Povestea incepe cu sosirea domnului Lockwood pe mosia domnului Heathcliff pentru a inchiria unul dintre “conacele”acestuia.Intr-o noapte de iarna,in care a poposit la familia domnului Heathcliff,domnul Lockwood este bantuit de fantoma decedatei Catherine Earnshaw,care pare sa nu-si fi gasit linistea.

 Manat de curiozitate,domnul Lockwood se intoarce la resedinta inchiriata si roaga o servitoare sa-i spuna povestea domnisoarei Earnshaw si a domnului Heathcliff.Numai ca povestea nu are finalul fericit la care se asteptase si curand va afla o poveste intunecata de familie despre ura si razbunare,toate datorate unei iubiri patimase ce i-a consumat pe indragostiti.

 Cauza evenimentelor?Intr-o noapte batranul domn Earnshaw aduce in casa sa un baiat gasit in zapada pe care practic,il salvase de la moarte.Insa,fericirea familiei s-a diminuat treptat pentru ca aparitia baiatului a schimbat viata familiei si a stramosilor o data si pentru totdeauna…

 O carte fascinanta pe care v-o recomand din tot sufletul pentru a trece prin aventurile lui Heathcliff si ale lui Catherine.O poveste coplesitoare,in finalul careia nu m-am putut abtine sa nu plang.Chiar merita citita!

Nu o puteti rata!

Lectura placuta!

P.S:Puteti comanda aceasta carte de la AdevarulShop.ro la pretul promotional de7.99 lei ,de AICI.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Fiecare gând e important pentru mine! =)